Het innovatieve microgrid van Dynniq

De opwekking van elektriciteit wordt steeds duurzamer. Het gebruik van wind- en zonne-energie wordt nog schoner als gebruik wordt gemaakt van lokaal opgewekte energie met een gedecentraliseerd energienetwerk. Met microgrids kunnen deze gedecentraliseerde netwerken worden opgezet.

Wat is een microgrid?

Een microgrid is een opzichzelfstaand energienetwerk dat lokale energie opwekt, bijvoorbeeld voor een wijk of een flat- winkel of kantoorgebouw. De opgewekte energie wordt met behulp van het grid naar de eindgebruiker gedistribueerd. Een grid is eenvoudig uit te breiden en op te schalen en kan gemakkelijk gekoppeld worden aan andere microgrids. Met meerdere grids kan zelfs een heel energienetwerk worden opgezet, bijvoorbeeld met microgrids uit naastliggende woonwijken. Hierdoor wordt je steeds minder afhankelijk van het landelijke elektriciteitsnet, netwerkuitval van de energieleverancier en fluctuerende energieprijzen. In principe heb je alleen netstroom nodig als er niet voldoende duurzame energie wordt opgewekt.

Lokale energieopslag

De opgewekte energie kan lokaal worden opgeslagen in een batterij. Afhankelijk van de grote van de batterij kan deze de gebruiker enkele uren van energie voorzien. De overgebleven energie die niet in de batterij kan worden opgeslagen, wordt naar het landelijke elektriciteitsnet geleid. Met lokaal opgewekte energie als primaire voeding, en de lokale opslag en netstroom als back-up ontstaat een robuust systeem.

Gelijkstroom (DC)

Ons microgrid maakt gebruik van gelijkstroom, ook wel DC genoemd. De gelijkstroom wordt opgewekt door wind- en zonne-energie. Zonder dat de meeste mensen het weten functioneren de meeste apparaten op DC-spanning. Duurzame energievoorzieningen, zoals elektrische voertuigen, warmtepompen en zonnepanelen, maken hier bijvoorbeeld gebruik van. Als de stroom moet worden omgezet kan dit tot energieverlies leiden, met een lager rendement tot gevolg. Door deze energievoorzieningen direct op DC-spanning aan te sluiten, besparen we energie en zorgen we voor meer effici├źntie.

Kostenbesparing

Door het gebruik van lokale energie te optimaliseren en het energieverbruik vanaf de netaansluiting te beperken, worden de energiekosten en de kosten van de netaansluiting tot een minimum beperkt. Op grotere schaal minimaliseert een microgrid de netwerk verzwaring op het landelijke netwerk, wat de kosten voor de hele samenleving verlaagt. Maak je als bedrijf gebruik van lokale energieopslag, dan garandeert een microgrid ook de continuïteit. Zelfs wanneer het landelijke energienetwerk uitvalt.

Microgrid op de N470

Momenteel zijn we bezig met een microgrid op basis van DC (gelijkstroom) op de N470 in Delft genaamd het DC-Grid. Het DC-grid is ongeveer 5 km lang, iets wat nog nooit eerder in Nederland gerealiseerd is. De verkeersregelinstallaties en openbare verlichting worden door zonnepanelen in de geluidswal voorzien van stroom. Daarnaast worden windmolens, in de vorm van windwokkels, langs de geluidswal geplaatst. De overtollige energie wordt naar een lokale batterij in de vorm van een container geleid. Hier kan 1 MWh aan energie in worden opgeslagen die gedurende 24 uur gebruikt kan worden. De overtollige energie die niet door de verbruikers en de batterij kan worden opgenomen, wordt naar het landelijke elektriciteitsnetwerk geleid.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een microgrid? Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend meer informatie.